Verzetskaars

1996 | Gedenknaald van Warschau

Dit is de allerlaatste kaars die Spies in zijn leven gemaakt heeft. Het is ook de kaars waarmee het Museum in Baarle-Hertog tot stand is gekomen. (museumgids no.5)

Deze kaars werd gemaakt in opdracht van een Pelgrimage groep uit Goirle. Het origineel heeft in 1995 een plaats gekregen in de kathedraal van Warschau als eerbetoon aan pater Maximiliaan Kolbe. Bovenaan de kaars bevindt zich het gemeentewapen van Berkel-Enschot. Dit wapen verwijst naar een dramatische gebeurtenis aldaar in 1942. Zes van de acht kinderen van de familie Lob werden dat jaar door bezetter gearresteerd. Ze kwamen allen om in de concentratiekampen van Auschwitz en Dachau. Met deze kunstkaars worden slachtoffers van de Nazi’s uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op de kaars zijn de namen vermeld van Pater Kolbe, Pater Titus Brandsma, kloosterzuster Edith Stein, de familie Lob en Miet Pauw: de Baarlese verzetsheldin Maria Cornelissen- Verhoeven.

Bijzonder is verder onderaan de kaars nogmaals het Laatste Avondmaal is afgebeeld. Dit verbergt een bergruimte waarin stoffelijke relikwieën van bovengenoemde omgekomenen uit Nederland en België zijn opgeborgen, waaronder een stukje uit de jas van Miet Pauw.